Skip to main content

Glemmingebro

Kund: Glemmingebro
Stad: Glemmingebro
År: 2014

Anläggningens totala effekt: 14 kWp
Årlig elproduktion: 13 800 kWh
Yta: 83 m2
Solceller: 24 st
Återbetalningstid: 7 år

Jag ville bli självförsörjande

Jasenka Åkerlund bor i en klassisk Skånelänga i Glemmingebro på Österlen. Huset är byggt under 1800-talets sista år och är idag självförsörjande på solel.

När Jasenka köpte huset tillsammans med sin man var tanken att det skulle användas som sommarställe.
Men som så många andra valde de så småningom att flytta ut på landet permanent.

”Elen har varit ett problem för oss sedan start. Vi hade ofta strömavbrott och upplevde kontinuerliga spänningsfall i nätet.
Det var anledningen till att de började diskutera egen elförsörjning. Målet med den första investeringen var säker tillgång till el, åtminstone dagtid”.

”Jag ville få kontroll och styra själv”, berättar Jasenka Åkerlund, som har arbetat med el i 26 år på Malmö Energi och sedan E.ON. ”Men trots goda förkunskaper, var det en hel del att sätta sig in i”.

”Det har varit skönt att ha ett nära samarbete med Frawsen om detta, såväl kring ansökningar och konstruktionen som underhåll och service av anläggningarna”, förklarar hon.

“Jag ville få kontroll och styra själv”

Tioårigt samarbete
De träffades första gången på en informationsträff för solcellsstöd 2010.

”Jag var där för att bättre förstå hur jag skulle gå till väga för att ansöka om stödet och bygga”, berättar Jasenka.

”Jag var där för att sälja solcellsanläggningar, då med mitt förra bolag”, berättar Frawsen Gari, vd för IndSol Group.
Ett tioårigt samarbete inleddes och idag har fastigheten totalt tre solcellsanläggningar på 83 m2 som arbetar tillsammans och levererar en effekt på 13,8 kWp. Den första anläggningen från 2011 är markmonterad och står på en arrenderad markyta bredvid boningshuset. Den har en effekt på 2,5 kWp. Den andra anläggningen är takmonterad på boningshuset och installerades också 2011, direkt efter den första. Den har en effekt på 2kWp. Den sista anläggningen har en effekt på 9,3 kWp och stod klar 2019. Den är takmonterad på den gamla ladan.

”För mig känns det extra kul att få komma tillbaka som IndSol Group och installera den största och mest moderna och effektiva delen av anläggningen”, berättar Frawsen Gari. Det är också i ladan som de tre anläggningarna kopplas ihop i samlings skåpet, där en elmätare är monterad närmast produktionsanläggningen för elcertifikat.

Kan använda el när hon själv vill
När den första anläggningen stod klar 2011 beskriver Jasenka Åkerlund en känsla av ren tillfredsställelse.

”Det var ett riktigt kul projekt, att få vara pionjär och först ute med något”. Sedan dess har solceller blivit mer och mer en livsstil för Jasenka Åkerlund.

”Det gav mersmak och jag ville ha mer och bli självförsörjande. En annan positiv effekt av egen elproduktion är möjligheten att vara lite latare med när och hur elen konsumeras”.

”Elen är den största kostnaden i ett sådant här hus. Tidigare var jag tvungen att vara mycket mer medveten och planera för tvätt mitt i natten för att spara pengar. Idag kan jag göra som jag vill och det är riktigt skönt”.

“IndSol Group är en professionell och otroligt kunnig leverantör som står för det de lovat och de ställer alltid upp när något blir fel”

Viktigt med full kontroll
”Sedan har det också blivit lite tävling i att förfina och optimera den egna konsumtionen”, berättar Jasenka Åkerlund.

”Jag har blivit mycket mer medveten om min egen elförbrukning och vill hela tiden optimera med energisnåla justeringar, som till exempel LED-lampor. I köket hänger en läsplatta som är uppkopplad till anläggningen och rapporterar nuvarande elproduktion.

Det känns tryggt att kunna gå hit och se att allt fungerar som det ska. Jag vill ha den kontrollen, det är viktigt för mig”, berättar Jasenka Åkerlund. Hon är också väldigt nöjd med samarbetet över åren.

”IndSol Group är en professionell och otroligt kunnig leverantör som står för det de lovat och de ställer alltid upp när något blir fel”, säger Jasenka Åkerlund.

”Nu senast fick jag hjälp med en trasig konvektor till min första anläggning. Den slutade att fungera och jag fick en ny på garantin. Det sparade mig lätt 25 000 kronor. Det ska Frawsen ha en stor eloge för”.

Hoppas på egen lagring
I takt med att solcellerna kommit upp på tomten har grannarna runt om lockats med.

”Har en person investerat, brukar grannarna följa efter”, säger Frawsen Gari. Lantbruksfastigheten precis bredvid har till exempel investerat i en anläggning som producerar 13,2 kWh. Nästa steg för Jasenka Åkerlund är självförsörjning, att kunna klippa kabeln och ha en helt oberoende elförsörjning med egen lagring.

”Vi är några grannar som har pratat om det. Det hade varit klokt att gå ihop och bygga en vätgasanläggning för lagring som vi delade på. Men inget är bestämt ännu. Vi får se var vi landar i den frågan”, säger hon.

Frontpac

330 kWp

Skånebeslag

175 kWp

Volvo Tomelilla

161 kWp

Totallack Malmö

160 kWp

Ystad Energi

120 kWp

Otto Nilsson Byggnads

100 kWp

Sjöbo Schakt

35 kWp